Hoe kies ik als ZZP'er het juiste online boekhoudprogramma?

2022-10-30
Boekhoudprogramma-vergelijken.com - Alex de Vries

Voor een goede bedrijfsvoering is het goed bijhouden van de financiële administratie van groot belang. Dat kan echter flink wat tijd kosten. Tijd die de meeste ondernemers liever besteden aan andere zaken, zoals het zoeken van nieuwe klanten of het ontwikkelen van nieuwe producenten of diensten. Een online boekhoudprogramma kan het bijhouden van de financiële administratie effectiever maken, waardoor er tijd bespaard kan worden.

Belangrijke onderdelen online boekhoudprogramma

Wat een eenvoudig boekhoudprogramma is hangt voornamelijk af van de wensen die je als ondernemer hebt. Veel boekhoudprogramma’s kun je uitbreiden met allerlei koppelingen. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling  met iDeal. Dit kan heel praktisch zijn, doordat je je klanten dan facturen kunt sturen met een iDeal-link. Via deze link kunnen ze de rekening makkelijk en snel betalen. En dat is niet alleen prettig voor de klant, maar ook voor jou als ondernemer. Heb je werknemers in dienst? Dan is het de moeite waard om naar nog meer koppelingen te kijken. Laat je werknemers bijvoorbeeld hun urenregistratie bijhouden in het boekhoudprogramma. Zo kun je vervolgens heel gemakkelijk de loonadministratie hieraan koppelen.

Zo uitgebreid als je zelf wil

Het ideale boekhoudprogramma biedt alles wat je nodig hebt: niets minder, maar ook niets meer. Een programma waarvan je de helft van de functies niet gebruikt is namelijk niet nuttig en vaak ook nog heel onoverzichtelijk. Bij het online boekhoudprogramma's vergelijken is het daarom belangrijk om goed na te denken over welke onderdelen voor jou belangrijk zijn. Voor een startende ZZP’er is een basic variant bijvoorbeeld vaak al voldoende. Het is wel handig wanneer je dit programma direct kunt linken aan je bankrekening. Zo kun je heel gemakkelijk alle betalingen in het boekhoudprogramma integreren. Op deze manier doet het online boekhoudprogramma precies waarvoor het het best ingezet kan worden: het vergemakkelijken van de financiële administratie, zodat jij meer tijd overhoudt voor het ondernemen.